Jeg har fått en liten snik pik på morgendagens program «På bortebane» på NRK. Der reiser stortingsrepresentant Hadia Tajik til Nederland og Frankrike for å se på disse landenes holdninger til skole og barneoppdragelse.
Bildet er en skjermdump fra programmet.
Barn i Nederland begynner på skolen når de er fire år, og får karakterer fra de er seks. Tolv år gamle, velger barna videre studieretning. Da skilles elevene og deles inn i tre ulike nivåer. En strøm fører til universitetet, en til høyskoler og en til yrkesfag.
Eller, barna velger ikke retning selv. Hvilket nivå elevene havner på, bestemmes av læreren og resultatet av en test.
Barna får også nivåinndelt undervisning fra tidlig alder.
Rektoren på den nederlandske skolen, Wieneke Reith, rister på hodet over vårt norske skolesystem.
Hun sier:
«Da jeg var barn, var det en stor gruppe, der alle elevene fikk den samme undervisningen. Enten man var for smart og kjedet seg, eller man hadde problemer med å henge med. Det var veldig frustrerende. Dette gjør ikke barn lykkelige. Det beste er å gi barna utdannelse på et nivå som passer dem.»
Hadia Tajik spør videre om rektoren ikke er bekymret for at når så små barn blir vurdert i henhold til deres nivå, vil påvirke hvordan de ser på hverandre? At jeg er smartere enn han er, eller han er smartere enn meg?
Rektoren svarer:
«Det skjer. Men så er det også et spørsmål om hvordan eleven takler det. I løpet av alle disse årene elevene går på skolen, får de hele veien undervisning på forskjellige nivåer. De vet at de barna som er best i matte, kan være dårligere i språk. Og så har man noen stjerner i gymnastikk og andre i kunst. Så jeg tror de allerede er vant til tanken om at det er forskjeller mellom dem. Jeg tror vi trenger at barna er forskjellige, akkurat som vi trenger at folk er forskjellige i samfunnet vårt. Vi skal feire forskjellene i skolen."
Jeg synes dette er veldig interessant. Jeg liker tankegangen om å feire forskjellene mellom oss. Det er vi voksne som mener barna har behov for å bli skånet for annerledeshet. Mitt inntrykk er at barna egentlig ikke bryr seg så mye om det.
For det er jo ikke noe galt i at barna lærer på forskjellige måter og har forskjellige evner. At noen er flinke til å pugge, mens andre lærer mer visuelt. Ei heller at noen er flink i norsk, mens andre er flink i kjemi.
Jeg mener også at barn ikke tar skade av å bli stilt krav til, og jeg er åpen for å gi karakterer i barneskolen.
Men siden jeg ikke har skolebarn ennå selv, skal jeg være litt forsiktig med å uttale meg. Jeg mener uansett alle barn har rett til tilpasset undervisning. Både de som synes skolen er vanskelig, og de som trenger flere utfordringer.
Hvis du vil se programmet, går det i morgen, altså tirsdag kveld klokka 21.30 på NRK.
Hva mener du om karakterer i barneskolen og nivåinndelt undervisning?
PS: For flere oppdateringer med eller uten karakterer, følg meg gjerne på Facebook eller på Instagram - casa_kaos