NRK Ytring spurte meg om jeg ville skrive en kronikk for dem om børsbarn.
Porteføljeforvalter Kristoffer Stensrud i Skagen Fondene sier nemlig til DN at barn bør eie aksjer. Da lærer barna om frykt, grådighet, beslutningsteori, psykologi og beslutningspraksis. Og ifølge Stensrud er dette noe av det viktigste man lærer i livet. Ifølge Dagens Næringsliv, har over 5000 unge nordmenn under 18 år investerert i enkeltaksjer.
Stensrud er henrykt.
Det er fint å lære. Barna liker det. Om frykt og grådighet er det viktigste vi kan lære barna våre, er jeg noe usikker på. Men det jeg virkelig er kritisk til, er hvorfor barna våre må lære noe hele tiden. Barndommen og barndommens lek preges i stadig større grad av læring og forberedelse til voksenlivet.
Barna skal utvikle seg, stimuleres, aktiviseres og motiveres. Av oss voksne!
Barna har blitt degradert til publikum til sin egen barndom. Vi voksne har tatt over og kjøper inn, organiserer, legger til rette, serverer, underholder og overvåker.
Hva skjedde med bare å få lov til å være barn, og leke sammen uten voksnes innblanding? Uten at man på død og liv skal lære noe eller utvikle seg? Mon tro om ikke barna lærer vel så mye og blir like godt forberedt på livet av å få finne ut av ting selv.
La barna få lære om frykt, grådighet, beslutningsteori, psykologi, beslutningspraksis og alle andre følelser og egenskaper i samvær med andre barn.
Men da må vi slippe barna fri. Da må vi voksne trekke oss litt tilbake, og la barna få leke fritt, løse uenigheter selv og krangle så busta fyker uten at vi skal innkalle til foreldremøte på skolen og finne gode strategier slik at alle kan være venner.
La barna få lære om livet gjennom å leve!
Les hele kronikken min på NRK Ytring her.
PS: For flere oppdateringer om frittgående barn, følg oss gjerne på Facebook og på Instagram - casa_kaos